Nertsen

Boerderij Weelderen heeft zo’n 5.000 teven, de vrouwtjesnertsen. Vader Peter en zoon Eric brengen hier graag hun tijd door, samen met een aantal ZZP’ers in het hoogseizoen. Nertsen worden gefokt voor het bont. In koude landen als China en Rusland zijn ze maar wat blij dat er in temperaturen van -40°C een bontjas of –muts beschikbaar is!

nertsen klein naar groot BOERDERIJ WEELDEREN
Elke maand anders

Maart is het dekseizoen van de nertsen. Elke reu, het mannetje, dekt ongeveer 10 teefjes. Het vrouwtje wordt bij het mannetje in de kooi gebracht. Een nerts heeft een cyclus van 7 dagen, dus ze wordt een week later nog een keer gedekt. Na ongeveer 52 dagen, dus eind april, krijgt de nerts haar puppy’s. Net als konijnen zijn de puppy’s helemaal kaal en blind. Met stro en zaagsel maakt de teef daarom een lekker warm nestje. Vanaf juli zijn de puppy’s oud genoeg om zonder moedermelk te kunnen. Ze gaan dan weg bij hun moeder en komen met hooguit 4 broers en zussen in een kooi.

 

PelstijdNertsenhouderij BOERDERIJ WEELDEREN

In oktober bekijken Peter en Eric samen met een keurmeester de nertsen. Hebben ze een mooie vacht, wat is de haarkwaliteit en hoe ziet de onderwol eruit? In november worden de nertsen waarmee we niet verder willen fokken afgemaakt. We vinden het belangrijk dat dit snel en zonder pijn gebeurt, daarom vergassen wij onze nertsen met koolmonoxide in een verrijdbare kist. Binnen 6 seconden slapen onze dieren in door dit kleur-en geurloze gas. Onze nertsen hoeven niet helemaal naar een slachterij, maar komen gelijk uit hun vertrouwde kooi in de gaskist. De nertsen gaan naar een pelzerij toe, die de pels verder verwerkt. Na het schrapen en drogen zijn de pelzen klaar en gaan ze naar verschillende veilingen in voornamelijk Denemarken. Van december tot maart is het relatief rustig op het bedrijf. Alle nertsen zitten weer alleen in een kooi en genieten van de Nederlandse winter. Want van kou heeft een nerts
geen last!

Nertsenvoer BOERDERIJ WEELDERENWaarom in Nederland?

‘Waarom houden we nertsen in Nederland?’, vraagt u zich wellicht af. Nou, dat is niet zomaar. Nederland is het beste land voor de nerts om te leven. Het klimaat is perfect en ze boffen maar met onze luxe eetgewoonten. De vis- en kipresten die onze nertsen krijgen zijn daarom van hoogwaardige kwaliteit. Efficiënte vleesafvalverwerking dus én hartstikke duurzaam! Daarnaast zijn er in Nederland heel veel regels voor dierwelzijn en gezondheid. Zo weet u zeker dat onze nertsen het erg goed hebben, kwalitatief hoogwaardig voer krijgen, voldoende ruimte hebben en gelukkig zijn. Dat kunnen wij zien omdat ze gezond zijn en een mooie glimmende vacht hebben, wat betekent dat ze zich lekker voelen.

Nertsenhouderij verboden?Puppy slapend BOERDERIJ WEELDEREN

Op dit moment is er discussie over een verbod op de nertsenhouderij. Voor ons natuurlijk heel spannend. Maar eigenlijk ook wel erg vreemd, een verbod in Nederland, terwijl nertsen wel in de rest van Europa én de rest van de wereld gehouden mogen worden. Naast dat dit voor ons erg vervelend is, is dit ook voor onze nertsen niet goed. In plaats van een land wat perfect is qua klimaat, eten en regelgeving worden de nertsen gehouden in landen waar minder goed eten is en er geen enkele regel is qua diergezondheid en – welzijn. Ook voor onze nertsen is het dus van groot belang dat de nertsenhouderij in Nederland blijft bestaan.

Wilt u meer weten over de nertsenhouderij? Kijk dan eens op de website van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders(NFE) of download hier het leerlingenboekje.

Komt u gerust eens kijken naar onze prachtige dieren!