Baaldag

Ik weet dat onze website daar niet voor bedoeld is, maar mag ik alsjeblieft eventjes komen klagen? Want ook balen hoort DSCF5024_webbij het leven op de boerderij. Vandaag was het echt zo’n typische baaldag.

Willy 99 kreeg gisteren haar 5e kalfje, een mooi, flink manneke. Alles leek goed, tot we de koeien binnen wilde halen uit de wei en Willy niet meer kon staan. Melkziekte, een calciumtekort wat kan voorkomen na het kalven. Omdat de koe ineens veel melk geeft onttrekt ze teveel calcium uit haar botten waardoor ze niet meer kan staan. Flink balen, een infuus van calcium en magnesium gegeven en hopen dat mevrouw gauw weer staat. Vaak is het eetpatroon in haar zwangerschapsverlof het probleem, en ook op deze hogere leeftijd van onze Willy is het risico op melkziekte groter. Maar we waren eigenlijk net zo enthousiast over ons nieuwe voersysteem voor onze droge koeien (dames met zwangerschapsverlof). Moeten we het systeem weer aanpassen, is het gewoon net pech, of gaan alle 4 dames die de komende week moeten kalven dit ook krijgen? En is het wel een calciumtekort of misschien toch gevallen of wel iets heel anders? Lastig, lastig. Nu werd het probleem nog groter toen onze Willy op een of andere manier toch vooruit gekomen is en in de sloot was beland. Met al onze mannelijke boeren, buren én de dierenarts hebben we de 700 kilo aan koe uit de sloot weten te krijgen. Arme Willy, daar wordt het niet beter van!

Om het feest compleet te maken had Hansa 10 ineens dikkere stukjes in haar melk. Kladden, vlokken of etter, allemaal benamingen voor hetzelfde symptoom dat duidt op uierontsteking. Lijkt ernstig, maar valt bij nader inzien toch mee. Wel behandelen met antibiotica of nog even aanzien? Ze eet goed, voelt niet warm aan, heeft ze er nu wel of geen last van? En pijn dan? Twijfel, twijfel..

Moedertjelief, onze kleine maar dappere Hansa 5 komt gewoontegetrouw als laatste in de melkput. Nee he, roze melk. Mevrouw is waarschijnlijk weer eens een robbertje aan het vechten geweest met een van haar vriendinnen, die haar een flinke stoot in het uier gegeven heeft. Aan de buitenkant is er – gelukkig- niets te zien van de bitch-fight, maar het heeft vanbinnen een uierbloeding gegeven, want er komen van die lekkere rode proppen bloed uit haar spenen. Gelukkig maar dat de opperboer een dagje uit is, die heeft het niet zo op bloed. De melk van Hansa houd ik maar apart en kijk lijdzaam toe hoe die 15 liter melk in de put verdwijnt. Zucht, hopen dat de melk morgen weer netjes wit is.

Op zulke dagen zou ik willen dat onze koeien gewoon kunnen vertellen wat er met ze is, waar ze last van hebben, wat ze willen en hoe we dit alles kunnen verhelpen. Zou ik willen dat de melkprijs beter is, dat er meer duidelijkheid is over die vage fosfaatrechten en hoe het nu allemaal zit met die nieuwe melkveewet.

Een rotdag op je werk, volgens mij heeft iedereen er wel eens last van. Nu kunnen wij moeilijk de deur achter ons dicht trekken, want we wonen op ons werk, en zo sijpelt die rotdag ’s avonds nog zo lekker door. Een baaldag, volgens mij hoort het er zo nu en dan bij. Als het er maar bij eentje blijft…

 

Sanne van Raalte- van de Kamp
Juli 2015