Bah, ellendige knut!

1 dode en een stuk of 10 gewonden. Dat is tot nu toe onze tussenstand van die ellendige rotknut…

Het begon 2 weken terug met onze koe Esmonique 141 die niet fit was. Blauwtong, constateerde onze dierenarts Evelien, die daar gelijk melding van moest maken bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Dat was even flink schrikken!

Esmonique 141 heeft de typische verschijnselen: zere neus, zere bek, snotterig, verdikte kop en poten. Ze had het flink te pakken, dus heeft direct pijnstilling en koortsremmers gekregen. Dat betekent ook dat we haar melk weggooien, tenminste, dat kleine beetje dat ze nog geeft.

Knutten, kleine mugjes, hebben het blauwtongvirus bij zich, prikken een koe die daardoor geïnfecteerd raakt met dit virus. Wij weiden onze koeien dag en nacht, dus ook in schemer als die knutten vooral actief zijn. Sinds Esmonique 141 ziek is halen we de koeien daarom voor de schemer binnen.

Maar het bleef niet bij 1 koe. Inmiddels hebben die rotknutten veel van onze koeien te pakken gehad en hebben we ook 1 schaap moeten euthanaseren. De jonge koeien die in de polder liepen hadden het allemaal. Dus het is maar de vraag of ze hun ongeboren kalf houden. De ene koe loopt alleen een dagje stram, de ander geeft ineens geen melk meer en een volgende krijgt er een dikke longontsteking bij. We lopen maar flink rond met pijnstilling en bij de heftige gevallen met antibiotica erbij. Tegelijk zijn er ook koeien waar niets mee aan de hand is. De eerste koeien zijn inmiddels weer opgeknapt, maar het is nog maar de vraag of Esmonique 141 het gaat redden, want ze eet nog steeds erg slecht. En wanneer is er nog hoop en wanneer wordt het onnodig lijden en kun je haar beter euthanaseren? Je hoort al dat dit de ellendige virus naast zieke koeien, heel veel verloren melk ons ook best wat kopzorgen geeft.

Op een gegeven moment word je gek van jezelf en zie je bij alle koeien wel een snotje, hmm loopt ze nu wat stram en hé is die poot nou dikker dan normaal? Bah, wat een rotvirus! Gelukkig hebben wij met Evelien onze eigen dierenarts in huis, waardoor we heel snel in kunnen grijpen en de koeien veel extra zorg kunnen geven. Er is geen vaccinatie beschikbaar, dus verder staan ook wij machteloos. Wel hebben we besloten onze koeien maar helemaal binnen te houden. Onze jonge dieren en koeien die bijna een kalf krijgen en dus op stal staan hebben het namelijk niet. Misschien dankzij onze ventilatoren in de stal, waar knutten niet zo van houden? De incubatietijd van blauwtong is 5 tot 20 dagen, dus nu nog even heel hard duimen dat dit opstallen gaat werken en we geen nieuwe gevallen meer krijgen…

PS Als mens kun je het blauwtongvirus niet van onze koeien krijgen. Daarnaast gooien we de melk van zieke dieren of dieren die antibiotica hebben gehad weg. Je kunt daarom onze melk gelukkig gewoon drinken en ook voor je schoolbezoek of workshop koeien melken ben je gewoon welkom, een beetje extra gezelligheid kunnen we wel gebruiken .