De grote verbouwing

De afgelopen weken hebben wij (lees: onze mannen en vooruit ook Henk Jan Smit een beetje) keihard gewerkt. Het stond al jaren op mijn verlanglijstje, maar nu was het Boerderij Weelderen_verbouwing_26dan eindelijk zover: nieuwe ligboxen voor onze koeien!

Onze stal is inmiddels zo’n 15 jaar oud, de koeien zijn groter geworden, en de ligboxen, zoals de naam al zegt dat plaats waar de koeien lekker kunnen liggen, waren gammel. Op sommige plaatsen konden slimme koeien met hun kop het ijzerwerk verschuiven zodat ze plek voor 2 hadden. Tijd voor wat nieuws! En dat had nog heel wat voeten in aarde, zoals je in deze fotoreportage kunt zien. Zo zag het er eerst uit:

Boerderij Weelderen_verbouwing_3Dus: werk aan de winkel! De oude boxen uit elkaar schroeven en uit de stal halen.Boerderij Weelderen_verbouwing_4

De betonnen verhoging eruit slopen was nog de grootste uitdaging. Eerst hebben we het geprobeerd met de slijptol. Dat bleek helaas niet te lukken. Daarom hebben we zwaarder geschut ingeschakeld: de betonzaag.

DSCF5090DSCF5092En vervolgens de gezaagde betonplaten uit de stal halen.

DSCF5099Daar komt een busje aan gereden.. Henk Jan Smit himself, met de materialen voor onze nieuwe boxen!

DSCF5115De staanders voor de boxen plaatsen. En inderdaad ook Eric, nertsenboer in hart en nieren, bevindt zich deze dagen veel in de koeienstal.

DSCF5116Boerderij Weelderen_verbouwing_19Het plaatsen van de knieboom, zodat onze dames niet te ver naar voren gaan liggen.

Boerderij Weelderen_verbouwing_20Het is zover: de boxen zetten!

DSCF5119 DSCF5122Boven onze nieuwe boxen komt de buis, die er ook voor zorgt dat onze meiden niet te ver naar voren in de box gaan liggen.

DSCF5125En natuurlijk de golfschotboom, die ervoor zorgt dat de koeien enorm veel ruimte hebben om te kunnen gaan liggen en op te kunnen staan.

Boerderij Weelderen_verbouwing_22Het vroeg wat flexibiliteit van de koeien, waarvan een deel zo nu en dan een nachtje buiten moest slapen. Ook kwamen wij er weer achter hoe spannend koeien nieuwe dingen vinden. Het was soms nog hele uitdaging om onze helden op sokken langs de bouwwerken te krijgen. Om vervolgens weer allerlei stellages en hekken te moeten plaatsen omdat onze nieuwsgierige dames al die enge nieuwe dingen moesten bekijken, aflikken en grondig testen door er zo hard mogelijk tegen aan te duwen. Maar, wat een verschil al tussen oud (links) en nieuw (rechts)!

DSCF5137Boerderij Weelderen_verbouwing_8DSCF5152En toen was het zover: onze boxen zijn klaar! Een nieuwe bodem maken én vullen met nieuw, lekker zacht strooisel en zaagsel.

Boerderij Weelderen_verbouwing_14 Boerderij Weelderen_verbouwing_15Van boxen met een matras met een laag zaagsel, liggen onze dametjes nu als prinsessen in deze ruime diepstrooiselboxen. Geen matras meer, maar gevuld met een dikke laag, lekkere zachte ondergrond. Wat wil een koe nog meer? Nou, de eerste 2 dagen niets, want onze koetjes vonden de nieuwe boxen maar eng. Maar na 1 dag lagen er 3 hele koeien, terwijl de rest erbij stond te kijken of lekker in de wei lag. Op dag 2 was de helft van de boxen al gevuld en inmiddels kun je de stal niet meer inkomen zonder dat alle dames heerlijk liggen te herkauwen in hun nieuwe luxe ligplekken. En dat is genieten voor koe én boer(in)!

Boerderij Weelderen_verbouwing_25

Boerin Sanne van Raalte- van de Kamp
november 2015