Een klein wit hoopje!

Voor ik ’s morgens de koeien ga melken check ik ze altijd eerst eventjes, onze koeien die met zwangerschapsverlof zijn. Alles ligt rustig, zie ik in het grote strohok. Tot ik ineens een klein wit hoopje zie liggen. Ik vlieg het hok in, check het geslacht –jippie een vaarsje- en Esmonique 52-toenconstateer dat het arme hummeltje nogal klein was. En koud bovendien.

Snel mijn vader bellen – die in de nertsenschuur is- en het kleine hummeltje uit het hok halen. In de iglo’s –die witte huisjes die je vast wel eens buiten ziet staan-  kunnen we geen warmteplan ophangen, dus gauw een hokje gemaakt in een andere schuur. Ik zorg voor een dikke laag stro, pap hangt de warmtelamp op en mam ontdooit als de brandweer biest. Het kleine, witte dametje ligt heerlijk in een dikke laag stro, onder de warme lamp en probeert zelfs al op te staan. “Die redt het wel”, zeggen we tegen elkaar. Puur genieten vind ik dat! Teamwork om onze nieuwe aanwinst op te laten groeien tot een grote, sterke koe.

’s Middags bel ik zuslief, of ze even een foto van het kleine hummeltje wil maken. ‘Ik ben dan wel 3 weken te vroeg geboren, maar zo red ik mij wel #genieten’, wil ik twitteren. Tot ik ’s avonds een sms’je krijg dat ons hummeltje niet wil drinken en de dierenarts constateerde dat de longblaasjes nog onvoldoende ontwikkeld zijn. Met een middeltje van de dierenarts, de warme lamp, een dikke laag stro, heel vaak biest proberen te geven en een heleboel liefde hopen we ons kleine dametje te redden…

Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder. Dit kleine hummeltje bleek een echt vechtertje. En als vechtertjes het overlevEsmonique 52-nuen noem je ze stronteigenwijs. En dat is onze Esmonique 52. Drie keer raden wie nog rustig binnen staat te eten als alle koeien al buiten zijn om de weg over te steken, wie er met een gerust hart als enige achterin de wei blijft staan als de koeien weer naar binnen moeten en wie na elke melkbeurt probeert om het deurtje te slopen zodat ze gauw de voergang op kan lopen om brok uit de kar te eten? Inderdaad, ons kleine witte hoopje, inmiddels uitgegroeid tot een lange, grote, witte slungel van 1.50 meter hoog. Bij deze stel ik je voor aan onze prinses, Esmonique 52!

 

Boerin Sanne van Raalte
juli 2016