Esmonique’en naar de koeienkeuring

Oefenen, oefenen, oefenen, scheren, wassen en toen was het zover: de koeienkeuring! Het vergt nog een hele organisatie om met drie koeien om 20.00 uur present te zijn in Ermelo. En dat in combinatie met de zenuwen die parten spelen, maar het is gelukt! Dat onze Esmonique’en na de rit nog steeds schoon zijn was dan niet gelukt, maar gelukkig is daar rekening meegehouden en konden we onze meiden in Ermelo zelf nog even de finishing touch geven.Koeienkeuring Ermelo

Op de koeienkeuring van onze fokstudieclub komen er 5 á 6 koeien in de ring die even vaak en ongeveer even lang geleden een kalfje hebbEvelien en Esmonique 45en gehad. Deze koeien kun je dus goed met elkaar vergelijken. Elke koe is perfect geschoren en gewassen en zet – als het goed is- haar beste beentje voor. De jury bekijkt de koeien, die aan de hand van de boer(in) rondjes door de ring lopen, op bouw (frame), uitstraling (type), uier en benen. Eerst vraagt de jury de minst goede koe in het midden te gaan staan, en zo volgt een voor een de rest van de koeien. Hoe langer je rond mag lopen hoe beter je koe dus is. Als alle koeien stil staan, maken ze nog een ereronde en legt de jury uit waarom hij (of zij) voor deze volgorde gekozen heeft en bespreekt een voor een de koeien. Het leuke is dat je zelf in gedachten, en sommige hardop, ook je eigen volgorde bepaalt, welke koe zet jij op 1? Het levert ook naast de ring vaak levendige discussies op.

Na de rubriek met kalfjes was het allereerst de beurt aan Peter en Esmonique 46, de meest eigenwijze van de drie koeien. ‘Wat een beste koe’, denk je thuis, maar oei wat een machtig mooie koeien hadden onze collega boeren meegenomen! Esmonique 46 gedroeg zich voorbeeldig, maar sloot helaas de rij, maar met zulke mooie koeien voor je, is zelfs dat een eervolle plaats. We hadden deze avond een stijgende lijn te pakken, want daarna mochten Evelien en Esmonique 45 het toneel betreden. In tegenstelling tot haar naamgenootje maakte deze Esmonique het Evelien wat moeilijker. Ze had vast last van de zenuwen. Ook hier bleek de concurrentie weer enorm en eindigden we op de één na laatste plaats.Marleen en Esmonique 7

Als slotstuk van de avond mochten de oudjes aantreden. Onze Esmonique 7 was een van hen. Een rubriek vol met koeien die minimaal 50.000 liter melk gegeven hebben. Wat een prachtig gezicht. Je wordt er wel echt trots om Marleen met ons tienjarig oma’tje te zien lopen. Onze Esmo die inmiddels ruim 68.000 liter melk gegeven heeft en 9 kalfjes op de wereld heeft gezet. Het werd nog een superspannende finale ook, want Esmonique eindigde bij de laatste drie. Helaas grepen we net naast de prijzen, maar gingen wel naar huis met een mooie derde plaats.

En daarna? Onder het genot van bier, cola en knakworst genieten we samen met de andere boeren en trouwe fans tot in de kleine uurtjes na van deze mooie avond. Tot volgend jaar!

 

Boerin Sanne van Raalte
april 2016