Gênant of interessant?

“Ik vind het eigenlijk een beetje gênant.” “Ja, ik ook”, zo reageren mijn zusjes als ik heel trots met interessant nieuws thuiskom. Van je familie moet je het maar hebben. Het melkmonsterfeit dat ik er geen stukje over ging schrijven was voor hen de bevestiging dat ik het ook gênant vind. Dus daarom dit stukje speciaal voor mijn kleine zusjes, Esther en Marleen, die zich alleen maar voor mij schamen als ik ren, dans of met zulk soort nieuws thuis kom. Gênant of interessant? Oordeel zelf…

Iedere maand nemen wij van elke koe een melkmonster, die Vereniging Veehouderij Belangen voor ons analyseert. Dit levert ons enorm veel informatie op, naast hoeveel kilogram melk de koe geeft weten we zo ook precies hoeveel vet, eiwit, lactose er bijvoorbeeld in de melk zit. Deze gegevens gebruiken we om de juiste stier te kiezen voor de koe, maar ook zegt bijvoorbeeld de verhouding tussen vet en eiwit veel over de gezondheid van een koe.

Nu weet ik dus precies hoeveel eiwit er in de melk van Henny zit en wat het vetgehalte van Esmonique’s melk is. Maar zoonlief schotel ik dagelijks anonieme borstvoeding voor. Kijk, die 28 kg melk per dag die onze koeien geven, red ik niet, maar kan ik een beetje meekomen in vet, eiwit en lactose? Daarom heb ik dit keer een monstertje moedermelk meegegeven. Met dank aan de flexibiliteit van Heimen en collega’s van VVB heb ik ontdekt, dat ik toch beter een ander carrière kan ambiëren dan die van professionele melkkoe. Onze koeien zitten nu op 4,92% vet, 3,72% eiwit en 4,45% lactose. Ik kom dus niet helemaal mee met mijn 3,67% vet en 1,02% eiwit, maar heb wel hele lekkere zoete melk door 7,52% lactose (melksuiker). Zo, dat weet ik ook weer. Interessant toch?
Boerin Sanne van Raalte