Onze mannen mogen weer

Maart is altijd een belangrijke maand voor ons, maar nog meer voor onze nertsenmannen. De hormonen gieren door de stal want het Kaart jonge nertsenteefdekseizoen is begonnen. En dat betekent werk aan de winkel voor onze nertsenmannen én onze boeren, want die mogen dit dekseizoen in goede banen leiden.

Het bijzonder van het dekseizoen vind ik altijd dat de nertsen zelf aangeven dat het weer zo ver is. Half februari is er nog niets aan de hand en ook na eind maart gebeurt er niets meer. Maar daar ergens eind februari worden onze mannen onrustig, zowel de nertsenmannen als onze boeren, en gieren de hormonen door de schuur. Onze nertsen hebben geen kunstlicht, geen verwarming en geen kalender maar weten precies wanneer het dekseizoen is aangebroken. Blijft wonderlijk!

Een nertsenmannetje, de reu, dekt zo ongeveer 6 vrouwtjes. Elke vrouwtje gaat op bezoek bij minimaal 2 verschillende reutjes. Dit is bewust, want stel dat een reu onvruchtbaar is, dan wordt het vrouwtje tenminste wel gedekt door een ander en krijgt ze wel jongen. Voor het dekken is er een heel schema opgesteld, waarbij de mooiste mannetjes de mooiste vrouwtjes dekken en elk mannetje vrouwtjes van zijn eigen kleur dekt. Elk vrouwtje gaat 2 dagen achter elkaar naar een mannetje. Voor de oudere dames is het feestje dan weer over. De jongste nertsen mogen na 8 dagen nog eens 2 dagen achter elkaar op bezoek bij een lover. Elk bezoek wordt netjes vastgelegd op de kaart van madame, zoals u op de foto kunt zien.

En zo eind maart zijn onze nertsenmannen het beu, hebben ze de testosteron van dit jaar weer verbruikt. En onze eigen mannen? Die hebben zo ongeveer de Nijmeegse vierdaagse gelopen in de stal. En dan is het tijd voor rust. Nou ja, meer stilte voor de storm. Want voor je het weet is het eind april en dan komen de eerst mini-nertsjes ter wereld. Wordt vervolgd dus!

 

Maart 2016

Sanne van Raalte