Raad het kalf…

Het kleine mannetje uhh vrouwtjeZondagmiddag 15.30 uur. Tot onze verrassing ontdekt Marleen een kalfje in het grote strohok van onze koeien met zwangerschapsverlof. En nog een, en nog een. Drie kalfjes en ook nog eens drie vaarsjes (meisjes)! Best bijzonder aangezien alles om 12.30 uur nog rustig was. Maar, er zijn dus drie kalfjes, 1 rode en 2 zwarten én twee koeien die gekalfd hebben. En dan is de grote vraag: welke kalfjes horen bij welke koe?

Tweelingkalfjes zijn vaak kleiner en de koe kalft eerder, maar zowel Willy als Esmonique hebben wat eerder gekalfd en de kalfjes zijn ongeveer even groot. En de moeders zijn niet zo kieskeurig dat ze alleen hun eigen kalfje likken. Eén ding is zeker, het rode kalfje hoort bij Willy. Willy is zelf rood en ook de vader van het kalf heeft een roodbontfactor. De rode haarkleur is dominant, dus dit kalfje kan niet uit de zwartbonte Esmonique komen, waar we een zwartbonte stier op gezet hebben. Maarja, welk zwart kalfjes hoort dan bij welke koe?

De nageboorte van Willy laat niet los, wat vaak het probleem is bij een tweelingdracht. We verdenken haar er dus van om zowel moeder van een zwart als rood kalfje te zijn, maarja zeker weten doen we het niet. Daarom doen we een DNA-onderzoek op Willy en de kleinste, zwarte, nieuwe aanwinst, want het lijkt ons het meest waarschijnlijk dat dit de helft van een tweeling is.  Als deze uit Willy komt weten we zeker dat Willy een tweeling heeft en Esmonique gewoon een kalfje op de wereld heeft gezet. Tjah, en als dit kalfje wel uit Esmonique komt, wordt ook haar zwartbonte vriendinnetje óf zusje getest. Ondertussen wachten we, samen met Esmonique en Willy, netjes af hoe deze soap afloopt. 🙂

 

Boerin Sanne van Raalte
juni 2016