Vergadertrends

Grote drukte hier op de boerderij, want we zitten middenin het vergaderseizoen. Avondje van de dierenarts, studieavond van de fokkerijorganisatie, winterbijeenkomst vanBoerderij Weelderen in de sneeuw de melkfabriek, nieuwe regelgeving op een rij, interessante avond van de fokstudieclub en ohja, ook voor Vallei Boert Bewust nog even bij elkaar komen. In de winter is het in theorie de rustigste periode voor een koeienboer. Nu hebben wij een gemengd bedrijf, dus gaat dit voor ons sowieso niet helemaal op, maar ook voor de boeren die nu geen landwerk hoeven te doen en dus wat rustiger zijn is het een hele drukte. Al onze leveranciers weten natuurlijk ook dat wij ’s avonds lekker voor de kachel zitten en organiseren hun studieavond of bijeenkomst in de winter. Nu staat mijn teller inmiddels op een kleine 6 vergaderingen, dus tijd om de boerenvergadertrends eens voor jullie op een rij te zetten:

De namen worden steeds hipper. Vergaderingen hebben we niet zoveel meer, wél boerencafés, VIP-avonden, workshops, inspiratiesessies of themadagen. Ongeacht de naam is het verloop in principe hetzelfde: koffie en cake, ‘de inleiding /informatieoverdracht’, afsluiting met hapje en drankje.

De vergadering, die soms verdacht veel lijkt op gewoon een avondje borrelen, wordt altijd afgesloten met bier (cola voor de bob) en hapjes. Nu is het zo’n traditie dat zelfs bij een ochtendvergadering (nieuwe trend?) boeren na afloop, dus 11.00 uur ’s ochtends een biertje nemen. In een aantal gevallen is het ‘drankjes en hapjes-deel’ langer dan de vergadering zelf. Dat is dan ook de reden dat vergaderen zo’n leuke bezigheid is.

Puttens, Nijkerker of Barnevelds kwartiertje. In welke plaats, op welke dag of welk moment van de dag de vergadering ook is, een groot deel van de boeren is (te) laat. En ja, ik mag het zeggen, want wij zijn vaak de hekkensluiter. En overigens hebben we vaak wel een gegronde reden, een koe die moet kalven, een zieke koe die wat meer tijd kost of koeien die gewoon wat minder haast hebben dan wij. En vergadering of niet, we gaan pas de deur uit als onze dames er weer tiptop bij liggen.

“Vanavond gaan we op tijd naar huis”, zeggen we altijd als we de auto instappen richting vergadering. En als we dan eindelijk weer in de auto terugzitten zeggen we het weer “de volgende vergadering gaan we écht op tijd naar huis.” Maar ook een ding aan vergaderen is zeker, de volgende ochtend staan we gewoon weer op de vaste tijd in de melkput, zij het de ene keer ietsepietsje frisser en fruitiger dan de andere keer.

 

Boerin Sanne van Raalte
februari 2017