Waarom geeft Ela meer melk dan Esmonique?

Je ziet hier 2 koeien. Ela, de bovenste, zwarte koe, geeft vanavond 23,8 kg melk. Esmonique 97, de bonte stalgenoot, geeft vanavond 9,9 kg melk. Hoe komt dit verschil? Daar zijn eigenlijk 3 redenen voor.

Reden 1: aantal weken sinds het kalven
De belangrijkste reden is dat Ela kortgeleden gekalfd heeft (64 dagen) en Esmonique langer geleden (meer dan 300 dagen). Ela zit dus nog echt in haar top qua melkproductie, Esmonique niet meer.

Reden 2: aantal keer gekalfd
Als een koe vaker kalft, krijgt ze een groter uier. Dat betekent in principe ook meer capaciteit om melk te kijken. Kijk dus nog eens naar de foto’s. Zie je dat het uier van Ela veel groter is en lager hangt dan Esmonique? Ela heeft 4 keer gekalfd, Esmonique nog maar 1 keer.  

Reden 3: genetische aanleg
Daarnaast bepaalt natuurlijk de genetica van de koe hoeveel melk ze geeft. De ene koefamilie heeft nu eenmaal meer aanleg om veel melk te geven dan de ander. Niet van toepassing op Esmonique en Ela gelukkig, maar als een koe ziek is, niet lekker in haar vel zit of de omstandigheden in de stal niet optimaal zijn geeft een koe natuurlijk ook minder melk, ongeacht hoe goed haar genetica is. Daarom doen we dagelijks onze stinkende best om onze koeien zo blij en gezond mogelijk te houden!