Fokkerij

Graag laten we onze ‘boerenbescheidenheid’ hier nu even varen om eens ongegeneerd op te scheppen over onze koeien. Want wat zijn we apetrots op onze dames. We stellen onze belangrijkste, meest bijzondere koeien op fokkerijgebied hier graag aan je voor! 

Koepon Esmonique 1 (AV88). Met deze prachtige Lucky Leo dochter (x Cash x Bell) is onze passie voor fokkerij begonnen. Deze afstammelinge van de bekende Lou Etta kwam als pink op ons bedrijf en heeft de basis gelegd van onze huidige Esmonique-familie. Een greep uit haar nakomelingen:

Weelder Esmonique 9 (Shottle x Lucky Leo, VG-87)

Shottle-dochter Esmonique 9 staat aan het hoofd van een succesvolle lijn. Deze koe, die ruim 65.000 kg melk heeft geproduceerd, kenmerkte zich door haar enorme robuustheid (F 91) en inhoud in combinatie met een prima productie (LW 107). Ze is dan ook, onder andere in opdracht van CRV en Alta, meerdere malen succesvol gespoeld met onder andere Support, Planet en Fiction.

Weelder Esmonique 20 (Planet x Shottle x Lucky Leo, VG-86)

Robuust en imponerend. Dat typeert de inmiddels 14 jaar oude, negendekalfs Planet-dochter Esmonique 20. Door haar torenhoge GTPI was zij een gewilde stier- en embryomoeder. Door diverse spoelingen voor zowel voor Alta, Koepon als CRV heeft deze dame inmiddels nakomelingen van onder andere General, Goldday, Highlight, Explode en Chevrolet. Maar niet alleen haar exterieur is imponerend, ook in de melkstal is deze grote witte dame nog steeds een graag geziene gast. Ze is inmiddels de 100.000 kilo melk gepasseerd en loopt nog even fier door onze stal.

Weelder Esmonique 20 (Planet x Shottle x Lucky Leo)

Weelder Esmonique 22 (Planet x Shottle x Lucky Leo, VG-86)

Onze grote trots: Esmonique 20. Zij is de baas in de stal. Als je hier ziet snap je ook waarom. Als volle zus van Esmonique 20 kenmerkt ook Esmonique 22 zich naast haar uitmuntende frame (87) door een excellent uier van 88 punten. Deze schone dame is met name erg succesvol door haar G-Force dochter Esmonique 38, zoon Weelder Special Force en kleinzonen Esperanto, Empire en Endurance. Leuk weetje: in 2018 is zij genomineerd voor de Koe van het jaar verkiezing van Holstein International. Helaas zijn we onze grote trots in oktober 2023 op 13-jarige verloren door een heftige koeienziekte op onze boerderij. In haar negen lactaties heeft onze Esmonique een prachtige levensproductie van 113.156 kilo melk met 4874 kilo vet en 3736 kilo eiwit.

Weelder Esmonique 38 (G-Force x Planet x Shottle x Lucky Leo, AV 85) 

Een lot uit de loterij; dat is onze G-Force dochter Weelder Esmonique 38 uit Esmonique 25. Door diverse spoelingen en IVP’s heeft Esmonique inmiddels een indrukwekkende lijst met nakomelingen door heel Nederland van onder andere Browning, Finder, Commander, Supershot, McCutchen, Sundance en Solution. Esmonique is de trotse moeder van onder andere de stieren Weelder Esperanto, Weelder Empire en Weelder Endurance. Ook in de melkput was onze Sproet, zoals haar troetelnaam luidt, een graag geziene gast met haar lactatiewaarde van 118 in de 1e lactatie. Esmonique heeft bij ons op het bedrijf succesvolle dochters van onder andere Bolt, Supershot en Commander lopen. Daarmee profiteren we nog dagelijks van de genen van deze koe, die helaas op 6-jarige leeftijd ons bedrijf heeft verlaten. Een koe die we nooit, maar dan ook nooit zullen vergeten. Bekijk hier ook de bedrijfsreportage over Esmonique. 

Weelder Esmonique 38 (G-Force x Planet x Shottle)

Mannelijke nakomelingen uit Weelder Esmonique

Apetrots. Dat zijn we op Weelder Esperanto, (Final x G-Force) die als eerste stier in Nederland de NVI-grens van 400 overschreed. Een kers op onze fokkerijtaart! En ook haar halfbroertjes Weelder Empire en Weelder Endurance (Bravo x G-Force) mogen er zijn. Met name Empire is een veelgebruikte stier. Je vindt deze 3 stieren op de stierenkaart van CRV. Weelder Special Force (G-Force x Planet) is een zeer geliefde stier die in Duitsland (Masterrind) inmiddels meer dan 3.000 dochters heeft. Op de Schau der Besten liet hij dan ook een indrukwekkende groep dochters zien, een bijzonder evenement waar wij als fokkers bij mochten zijn.In het verleden zijn de Esmonique-nakomelingen Lowlands Lorain (Win 395 x Lucky Leo) en Mc Manaman (Cello x Lucky Leo) bij CRV ingezet als proefstier.

Hansa 5 (Laudan x Marconi, AV 85)

In 2005 kwam de vaars Koepon Laudan Hansa 5 op ons bedrijf. Deze parmantige, witte dame met sterk beenwerk (B 87) en een topuier (U 86) is een koe die we niet snel zullen vergeten. Haar 8 lactaties waren goed voor ruim 95.000 kg melk. In onze stal zijn haar nakomelingen (van onder andere Danno en Impuls), niet moeilijk te vinden. Net als hun moeder, kleine, gestippelde, ijzersterke dieren.

Koepon Laudan Hansa 5 (Laudan x Marconi)

Stieren uit Weelder Hansa

Fokstier Weelder Solution (Goliath x Laudan), uit onze Hansa-familie, is al sinds januari 2014 beschikbaar via CRV. Deze topper blinkt uit in melkproductie, uiergezondheid en levensduur.

Verschillende andere koeien & koefamilies

Heb je interesse in embryo’s, stierkalveren of wil je onze dieren eens komen bekijken? Neem dan gerust contact op via het contactformulier.