Esmonique 22 is bij ons de baas

Met trots stel ik jullie voor aan de baas van onze stal: Esmonique 22. Deze 10-jarige schoonheid is de leidster van ons koppel koeien. Willen we bijvoorbeeld alle koeien naar stal krijgen als ze in de wei staan? Dan hoeven we alleen Esmonique 22 op te halen, de rest volgt vanzelf. Staat Esmonique ergens in een doorgang? Dan durft er geen enkele koe langs. Wil mevrouw drinken of haar brok ophalen in de krachtvoerbox? Dan gaan alle koeien voor haar aan de kant. Madame staat altijd vooraan in de melkstal en is ook de eerste die de weg oversteekt als de koeien in de wei over de weg lopen. Ze is groot, imponerend, kerngezond en één van de oudste koeien van het stel. Je ziet deze Esmonique dan ook eigenlijk niet vechten met andere koeien. Juist de jongste koeien, die laag in rang zijn, gaan helemaal los als er een jonge koe bijkomt, om een hoger plekje te krijgen. Met de koppen duwen ze tegen elkaar om te kijken wie de sterkste of bangste is.

Voor ons is Esmonique 22 een hele fijne koe. Ze is nog steeds een plaatje om te zien en heeft enorm veel betekent voor onze fokkerij. We hebben inmiddels al achterkleinkinderen van haar hier op stal. Haar fokproducten, onder andere uit haar kleinzoons, lopen door heel Nederland. Niet voor niets is ze genomineerd geweest als Nederlandse koe van het jaar, en hangt ze in onze eregalerij in de hal.

In de omgang is onze bazin een fijne koe, met een heel prettig karakter. Ze is mak, gepast eigenwijs, maar naar ons toe absoluut niet dominant. Daar kun je er wel een stal vol van hebben. Of we ook nog een minpuntje hebben? Nou vooruit, ze duwt graag dit hekje open. Als we de koeien in de stal opsluiten voor het melken, check ik altijd eerst waar onze bazin staat, want ze vindt namelijk dat zij het recht heeft om het hekje open te duwen en de andere kant op te gaan. Stiekem kan ik er altijd wel om lachen, maar laat Esmonique 22 dat maar niet horen.. 😉