Even voorstellen: Weelder Whisky

Weelder Whisky is de naam van deze kleine man. Zoals je wellicht weet hebben wij geen eigen stier, maar worden al onze koeien geïnsemineerd met sperma, wat we via een Kunstmatige Inseminatie(KI)-organisatie kopen. Dit is een stuk veiliger en zo kunnen we gericht een stier kiezen bij elke koe, zodat onze kalfjes nóg beter daweelder-whiskyn hun moeder worden. Tegelijk ook het leuke en soms het irritante van fokkerij, op papier kan het de perfecte combinatie zijn, maar soms geldt 1+1 = -3, maar het kan ook zomaar ineens 1+1=11 zijn.

De KI-organisatie koopt zelf beloftevolle stiertjes op, laat ze als ze oud genoeg zijn springen op een nepkoe en vangt het sperma op. Dit wordt bewaard in dunne rietjes en opgeslagen in stikstofvaten. Zo kunnen alle boeren sperma van deze stieren kopen en gebruiken.
 
Je wordt niet zomaar een KI-stier. De selectiecriteria is enorm streng: zowel de vader als moeder van het stierkalf moeten goed zijn en het kalf mag natuurlijk geen erfelijke gebreken hebben en vrij van (overdraagbare) ziekten zijn. Door middel van een DNA-onderzoek (uit haarwortels van het kalfje) kan de KI-organisatie zelfs al gedetailleerd voorspellen wat de verwachtingen voor dit stiertje zijn: hoeveel melk gaan haar dochters krijgen, hoe zijn de benen, uiers van zijn dochters en nog heel veel andere kenmerken op het gebied van melkproductie, gezondheid en exterieur (uiterlijk).
 
Onze Weelder Whisky is nu de gelukkige en verhuist naar de stierenstallen van KI-organisatie CRV. Hij moet eerst nog ouder worden, vruchtbaar zijn én zijn beloftes waar maken. Maar hopelijk gaan jullie, en daarmee ook alle boeren, nog meer horen van onze Whisky!
 
Boerin Sanne van Raalte- van de Kamp