Niet vissen!

Niet vissen! Dat kreeg ik als kind wel eens te horen. Het is niet netjes om de snoepjes uit de pepernoten-snoepjesmix te halen, de spekjesVoermengwagen uit de stamppot te vissen of de lekkerste nootjes uit de notenmix te halen. Onze koeien zijn meesters in het vissen in het voer, ook wel selecteren. Met hun snuit roeren ze in het voer om met het hun lange tong de lekkerste deeltjes eruit te vissen. Wat dat betreft zijn het net kinderen: die moet je ook soms beschermen tegen zichzelf.

Een koe die bijvoorbeeld alleen de maïs uit het voer plukt, kan flink buikpijn krijgen. Daarom is het belangrijk dat het voer wat onze koeien krijgen goed geroerd is. De koeien weten het precies: als Eric eraan komt met de trekker rennen ze al naar het laatste deel van het voerhek, want daar komt het meeste maïs te liggen. Het is wel duidelijk: onze voermengwagen, zoals het gevaarte heet dat het voer moet roeren, is niet meer wat het geweest is. Daarom zijn we erg blij met onze aanwinst: een nieuwe voermengwagen. We kunnen weer precies afmeten hoeveel kuilgras, snijmaïs en hooi onze koeien mogen hebben. Én het belangrijkste: het is perfect gemengd. Zo krijgt elke koe, bij elke hap, op elk moment van de dag exact hetzelfde binnen. Buikpijn krijgen is er dus niet meer bij. En dat rennen naar het laatste deel van het voerhek? Tjah, dat heeft, helaas voor onze slimme koeien, inmiddels geen zin meer. Wij zijn er maar wat blij mee!

Voermengwagen

Dit is hem: de nieuwe voermengwagen.

Mais pakken

Het mes gaat omhoog en snijdt zo het gras, of in dit geval maïs naar binnen de wagen in. Vanuit de trekker kunnen we precies aflezen hoeveel erin gaat. Zo kunnen we heel nauwkeurig doseren.

Mengen

In de machine zitten messen die het voer korter snijden en goed mengen. Hier is de voermengwagen bezig om het hooi (het lichter groene deel) te mengen met het kuilgras (gedroogd gras, het donkerste voer).

Goed gemengd voer

Via openingen in de zijkant kunnen we het voer voor het voerhek leegdraaien.Het resultaat: perfect gemengd voer voor onze meiden!

 

Boerin Sanne van Raalte- van de Kamp
Februari 2016