Twee voor de prijs van een

NetEen tweeling voor het eten zagen we het: Esmonique 7 gaat kalven. Nu is deze dame een oude rot in het bevallingsvak, ze heeft al het leven geschonken aan 7 andere kalfjes, dus die redt zich wel. We kunnen gerust eerst even eten.Onze 10-jarige mama heeft snel werk geleverd, want na het eten zien we er al een mooi kalfje naast liggen.

Groot is de verrassing, als er nog een kalfje door het strohok loopt. Een tweeling! Esmonique was flink dik, maar dat is ze eigenlijk elke keer wel. Ook beviel ze niet eerder, maar zelfs wat later dan de uitgerekende datum, wat bij tweelingen vaak niet het geval is.
Gelukkig, het eerste kalfje is een meisje (vaarsje), waarop we gehoopt hadden. Maar helaas, helaas het tweede, schattige beestje gooit roet in het eten: een mannetje (stiertje). Dit betekent in 9 van de 10 gevallen dat het meisje een kween is. Tijdens de dracht krijgt het vaarsje via haar bloed mannelijke geslachtshormonen van haar broertje binnen. Hierdoor ontwikkelt haar vrouwelijke kant niet verder of niet goed genoeg. Een kween, ook wel kwee genoemd, is dus onvruchtbaar, kan zelf geen kalfje krijgen en dus ook geen melk geven. Helaas!
Zoals je ziet maken onze twee kleintjes het verder goed en ook mama Esmonique loopt ook weer vrolijk én gezond rond in de stal.

 

Boerin Sanne van Raalte
Februari 2016