‘Onze’ boerenzwaluwen vangen muggen en vliegen voor ons

Boerenzwaluw

Dit zijn onze vliegenvangers: de boerenzwaluwen. Sinds jaar en dag vaste bewoners van onze boerderij. Met name de deel achter het woonhuis is volop bewoond. Mét plankjes onder de nestjes. Zo kun je zelf ook veilig van buiten naar binnen komen zonder een verse flats vogelpoep in je nek 😉.  

Ik heb mij laten vertellen dat 1 zwaluw ongeveer 50.000 insecten als muggen en vliegen per week eet. Ik doe het ze niet na. Als de kleintjes ongeveer 3 weken uit het ei zijn, zijn ze oud genoeg om uit te vliegen. Voor de katten is het dan net een lopend buffet. Ze zitten onder de nestjes de wacht te houden tot een kleintje op de grond of binnen ‘pootbereik’ komen. We proberen de katten die tijd zoveel mogelijk bij de deel weg te houden, om onze gevleugelde vriendjes te redden. Je begrijpt dat er helaas nog wel eens een jong zwaluwtje sneuvelt en een middagmaaltje wordt. Maar ook dat is de natuur, zeggen we dan maar..

Volg ons op Facebook of Instagram en leer iedere woensdag meer over vogels op de boerderij!

Een nieuwe serie van onze #woensdagsekoeienweetjes, dit keer over vogels. We nemen je de komende weken graag mee naar de vliegende bewoners in en rond onze boerderij. Vlieg je mee, via onze facebookpagina (@weelderworkshop) of Instragram (@weelderworkshop)?