Peter gaat de berg op tegen kanker

KWF, Alpe d’HuZes en Big Challenge. De kans is groot dat je al deze termen vast eens gehoord hebt. Maar weet jij ook al iets over de impact die boeren ieder jaar maken en de bergen geld die de agrarische sector inzamelt voor onderzoek tegen kanker? Dit jaar stapt onze melkveehouder Peter van de Kamp op de fiets, dus een goed moment om hem eens wat vragen voor te leggen. Lees je mee?

Peter, help ons even, KWF, Alpe d’HuZes en Big Challenge. Wat is het ook alweer?
“Elk jaar bedwingen zo’n 5.000 mensen tegelijkertijd de berg de Alpe d’Huez in Frankrijk. Fietsend, hardlopend of wandelend gaan zij maximaal 6 keer omhoog om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Daarom de naam Alpe d’HuZes. Al het geld gaat naar KWF, het welbekende Koningin Wilhelmina Fonds, dat strijdt voor een beter leven met en na kanker. Onder de naam BIG Challenge doet jaarlijks een groot aantal teams van boeren én hun toeleveranciers mee aan de Alpe d’HuZes.”

Waarom doe jij mee aan de Alpe d’HuZes?
“Geld ophalen voor een goed doel dankzij een sportieve prestatie, dat vind ik prachtig! Een paar jaar geleden heb ik met mijn dochter, schoondochter en collega-veehouders al eens de Mont Ventoux bedwongen om geld op te halen voor het Hersentumorfonds. Meefietsen aan de Alpe d’HuZes wilde ik altijd nog eens doen. Nu recent goede vriend Aart na een heel korte ziekteperiode overleed aan kanker, is mijn motivatie om de berg op te gaan alleen nog maar groter geworden.”

Hoe zamel je geld in?
“Samen met mijn team Big Challenge 9 Regio Foodvalley voeren we actie om zoveel mogelijk geld op te halen. Oliebollen verkopen, parkeerwacht zijn bij lokale evenementen, collecteren, shirtjes verkopen en noem maar op. Binnenkort is de activiteit waar ik het meest naar uitkijk: onze wandeltocht.”

Leuk! Hoe ziet die wandeltocht eruit?
“Op zaterdag 6 mei organiseren we een wandeltocht vanaf onze boerderij in Putten. Voor de kinderen is er een avontuurlijke kinderroute met leuke verrassingen onderweg. Uiteraard krijgen ook de deelnemers aan de 10 of 17 kilometer onderweg wat lekkers en zijn er leuke dingen te doen en te zien bij onze op de boerderij. Na de wandeling zorgen wij voor lekker koud drinken én natuurlijk een broodje hamburger.”

Hoe kan ik meewandelen?
“Door je snel hier even op te geven via de website van Vallei Boert Bewust.”

En als ik niet kan of wil wandelen, maar wel mijn steentje bij wil dragen?
“Dan kun je ook gewoon geld geven via mijn actiepagina hier bij opgevenisgeenoptie.nl.

Hoeveel geld hebben jullie inmiddels al opgehaald?
“Als team Big Challenge 9 Regio Foodvalley hebben wij tot nu toe maar liefst €91.142,61 opgehaald. Daar zijn we enorm trots op. We kunnen zeker nog wat hulp gebruiken om ons streefbedrag van €98.000 te halen.”

Op 1 juni is het zover en ga je de Alpe d’Hues op fietsen. Een week van huis, hoe gaat dat met de koeien thuis dan?
“Dat is het grote voordeel van een familiebedrijf. Mijn kinderen verzorgen de dieren, dus ik kan met een gerust hart samen met mijn vrouw een week naar Frankrijk.”