Topvlees!

Wow, wat is de voedselveiligheid en –kwaliteit in Nederland toch goed geregeld! Maar de manier waarop we daar weer achterkwamen vond ik toch wel spannend…

Vorige week vrijdagochtend ging een van onze koeien naar de slacht. ’s Middags kregen we een telefoontje:  er zaten gezwellen op de organen van deze koe, dit kan duiden op runderleukose. We kregen zelfs de foto’s hiervan te zien, ik zal ze jullie besparen, maar laten we het er op houden dat het er niet al te smakelijk uit zag ;-). Leukose is een virus dat al jaren niet meer voorkomt in Nederland, ik ken het zelfs niet eens, maar grote gevolgen kan hebben. Direct ging ons bedrijf op slot, we mochten geen dieren meer aan- of afvoeren. Maandag kwam een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit om te kijken of onze registratie klopt en onze koeien gezond zijn. De koe in kwestie is bijvoorbeeld een half jaar terug naar de koeienkeuring geweest, dus stel dat het wel deze ziekte is, dan moeten alle koeien die daar ook geweest zijn onderzocht worden. Wat een topland hebben we toch, waarbij dat dus allemaal netjes geregistreerd is zodat er heel snel ingegrepen kan worden!

Alles was op ons bedrijf gelukkig goed in orde, dus het wachten was op de uitslag, is het leukose? Best spannend, want als het wel dit virus is betekent dat bloedonderzoek voor al onze koeien en kalveren en het ruimen van alle besmette dieren. Gelukkig is dat ons bespaard gebleven, donderdag kregen we het verlossende telefoontje: het was geen leukose en ons bedrijf is weer vrijgegeven.

Ik ben apetrots op ons land, super goed dat we zo letten op de vleeskwaliteit en diergezondheid! Het vlees van deze koe komt uiteraard niet in de voedselketen terecht, maar wij hebben vanavond weer extra genoten van het Nederlandse stukje vlees op ons bord. Want daarmee zit het wel goed!