Zorg voor de schepping

Als sector liggen we best wel onder vuur over de impact die onze koeien op het klimaat hebben. Ongeacht wat nu de feiten en fabels zijn, ik ben van mening dat we allemaal de verantwoordelijkheid hebben gekregen om goed te zorgen voor de aarde. En dat betekent ook dat wij dat met ons bedrijf zo goed mogelijk proberen te doen. Recent hebben we dit gevaarte geïnstalleerd; een frequentieregelaar op onze vacuümpomp. Een wat technisch verhaal, maar voor het melken van de koeien maken we gebruik van een vacuüm, die zorgt voor de ‘melkbeweging’. Deze frequentieregelaar zorgt ervoor dat hij alleen energie gebruikt om het moment dat het nodig is. Dus als alle melkstellen in gebruik zijn tijdens het melken, hoor je dat de vacuümpomp hard aan het werk is. Zijn er al koeien klaar en is er dus minder vacuüm nodig in de melkstal? Dan maakt de elektromotor van de pomp minder toeren en verbruikt daardoor minder energie. En bijkomend voordeel: het is nu ook een stuk stiller in de melkstal.

Onze lampen zijn aan vervanging toe, dus we gaan aan de slag met energiezuinige lampen, de eerste hangt inmiddels als test in de stal. Ook gaan we een tussenmeter plaatsen zodat we nauwkeuriger in beeld brengen hoeveel elektriciteit we in de koeienstal gebruiken, om daar nog op te kunnen verbeteren.

Recent hebben we een tweetal vertegenwoordigers om tafel gehad om te kijken naar zonnepanelen, om zelfvoorzienend te worden qua energieverbruik. Laten we het erop houden dat de prijs voor de workshops koeien melken wel erg omhoog moet om dit op korte termijn te realiseren, dus dat blijft nog even op het lange termijn plan staan. Investeerders mogen zich melden uiteraard ;-).

Op deze manier proberen wij in ieder geval bewust bezig te zijn met ons bedrijf en daarmee onze verantwoordelijkheid te pakken om zo goed mogelijk te zorgen voor de schepping.