Op boerderij Weelderen lopen zo’n 60 zwart- en roodbonte melkkoeien en 30 kalfjes en pinken (koeien vanaf 1jaar) van het ras Holstein Frisian. Onze koeien zijn terug te herkennen aan onze stalnaam Weelder.
Elk jaar krijgen onze koeien een kalfje. De vaarsjes (vrouwtjes) houden wij zelf. Benieuwd hoe de ontwikkeling van een kalf gaat? Volg dan ons kalf Genua 4 op Instagram. De stiertjes gaan naar een kalverhouder. Stiertjes met een hele goede moeder gaan naar andere boeren om de koeien te dekken of mogen naar een bedrijf voor KI (Kunstmatige Inseminatie). Als deze stiertjes goed genoeg zijn kunnen alle andere boeren in Nederland sperma bestellen van deze koeien om hun koeien mee te dekken. Meer daarover kun je lezen onder ‘fokkerij’.
Zwangerschapsverlof
Ongeveer 6 weken voordat koeien een kalfje krijgen mogen ze op zwangerschapsverlof. Deze groep noemen we droge koeien. Al deze 6 weken hoeven de koeien geen melk te geven en lopen ze gezellig met elkaar in een strohok. Als het kalfje eenmaal geboren is komt het kalfje in een schone, witte iglo. De koe gaat weer terug naar de andere koeien. Het lijkt een beetje zielig, maar is het allerbeste voor het kalfje en de koe. De koe brengt zo geen ziektes over op het kalfje en het kalfje krijgt zo zeker weten genoeg melk binnen om groot en sterk te worden!
De wei in
Vanaf april tot november lopen onze koeien in de wei. Gelukkig hebben wij genoeg grasland om onze stal heen zodat dit mogelijk is. ’s Morgens na het melken mogen ze de wei in, tot de avondmelking. Als het overdag te warm is om buiten te zijn blijven de koeien lekker binnen in de koele stal en gaan ze ’s nachts de wei in.
Melk
Onze koeien zijn echte helden. Gemiddeld geven ze maar liefst 32 kilogram melk per dag, knap he? Dat kan natuurlijk alleen als ze heel goed verzorgd worden, lekker eten krijgen en zich helemaal ‘happy’ voelen. Daar doen we dan ook alles aan. De koeien liggen in lekkere diepstrooiselboxen en hebben zelfs een echte koeborstel om zich lekker aan te schuren. Iedere 3 dagen komt Lactalis Leerdammer de melk ophalen om er Leerdammer kaas van te maken.