Een zwarte bladzijde

De afgelopen periode was een zwarte bladzijde in de geschiedenis van onze boerderij. Door een heftige ziekte bij onze koeien verloren wij een fors deel van onze veestapel.

Nouja, veestapel…

Het was onze supersterke Esmonique 94, die die wat ons betreft hoge ogen zou gooien bij de beste boerenkoeverkiezing, maar de verkiezingsdag niet haalde. Onze prachtige rode Lucie 140, wat een krachtpatser, een plaatje om te zien en op haar sloffen gaf ze al maanden 40 liter melk per dag. Het was Esmonique 22, onze grote trots. Niet voor niets de baas van de stal, want wat een enorm krachtige, sterke mooie koe. Inmiddels 13 jaar oud en 112.223 liter melk op de teller. Onze Esmonique zou hier met welverdiende pensioen gaan, een eigen strohok krijgen waar ze haar oude dag mocht slijten. Ooit, want daar was ze nog lang niet aan toe, want wat stond ze er toch topfit voor… en zo kunnen we nog wel even doorgaan met verhalen over de koeien die we verloren zijn. 

“Gelukkig is het het achterhuis en niet het voorhuis”, roepen we als boeren onderling dan stoer. En we hoeven alleen maar het nieuws te kijken om dat te beamen, want wat een rijkdom dat wij in vrede leven, zelf gezond zijn en elkaar als familie hebben. Maar verlies daar in ‘het achterhuis’ kan alsnog wel verdraaid veel pijn doen..

Tegelijk zijn we zo enorm dankbaar voor alle mensen om ons heen, privé en zakelijk. We zijn als hele familie echt bedolven onder de kaartjes, bloemetjes, troostvoer in de vorm van taart, chocola en zelfs spareribs, lieve appjes, helpende handen, mensen die even om het hoekje kwamen kijken, rekeningen die ineens wel heel laag waren en blijken van medeleven in allerlei vormen en maten. Een paar weken terug stond ineens het bestuur van onze fokstudieclub op de stoep, met een trailer. Namens alle boeren van onze studieclub én onze dierenartsen van Animal Care, kregen wij twee hele beste pinken (jonge koeien). We zijn er nog steeds van onder de indruk, zo bijzonder! Wij willen jullie allemaal enorm bedanken voor jullie steun in de afgelopen maanden, in welke vorm dan ook. Dankjulliewel!  

Nu willen we ook graag weer vooruit kijken. Onze koeien zijn weer gezond, de stal is gevulder en we hebben weer volop verhalen te vertellen over onze dieren. Daarom ben je bij deze weer van harte welkom op onze boerderij voor een workshop koeien melken óf een les boerderijeducatie. Dus graag tot ziens tussen de koeien!