Uitgerekend?

Puppy slapendIn maart zijn al onze nertsen gedekt, zoals je in deze blog hebt kunnen lezen. En dan begint de grote vraag; wanneer krijgen ze puppy’s? En dat is elke jaar weer een groot mysterie. Want nertsen hebben een variabele draagtijd.

De draagtijd van een nerts is ongeveer 50 dagen, maar wanneer ze precies hun puppy’s krijgen is elke keer weer een verrassing, afhankelijk van het weer en net hoe de bui van madame staat. De eerste dames krijgen eind april hun kleintjes en de laatste dames verrassen ons nu, rond 20 mei nog met een nestje.

Gemiddeld krijgen de nertsen ongeveer 5 tot 7 jongen, waarbij het aantal varieert van 1 tot 13. Ons record staat op 17 levende min-nertsjes!  Gelukkig zijn nertsen niet zo kieskeurig en leggen we puppy’s uit grote nestjes bij kleinere nestjes. Door bijvoorbeeld een bruin puppy bij een witte moeder te leggen kunnen we nog precies zien hoe de pups het doen bij hun pleegmoeder. En anders is er altijd nog de couveuse, om kleine, koude puppy’s weer op te laten warmen voor ze weer terug naar hun moeder kunnen. En zoals je ziet in deze ‘newbornshoot’, zijn de puppy’s vooral heel, heel schattig!

IMG_1814

IMG_1808 IMG_1799 IMG_1826 IMG_1822 IMG_1816

 

Mei 2015
Sanne van Raalte