Vorst & koffiebekertjes

Toen ik vanmorgen buiten kwam zag ik deze wondere witte wereld. Wauw! En dit jaar voor ons helemaal zonder winterperikelen. Tot nu toe dan he..Boerderij Weelderen in de sneeuw

Mijn gedachten gaan terug naar winter 2012/2013. Met ons rondpompsysteem voor het water was de nertsenstal helemaal klaar de winter. Laat de vorst maar komen! En of die kwam. -20°C was het om precies te zijn. En om precies te zijn besloot onze pomp, inderdaad die van het rondpompsysteem, die nacht uit te slaan. Tjah, en daar kan geen rondpompsysteem tegenop. Het gevolg: de hele waterleiding bevroren.

De weersvoorspelling vertelde ook dat koning winter, of in dit geval de zeer strenge koning vorst, voorlopig bleef zitten waar hij zat. En daar sta je dan. Twee stallen met nertsen en een bevroren waterleiding. Wat nu? Na flink wat nadenken besloten we 10.000 papieren koffiebekers te kopen bij goedekopekoffiebekers.nl én de platte kar van een buurman te lenen. We vingen het water van de voorkoeler van de melkmachine op (dit water stroomt langs de melkleiding zodat de melk al wat kouder in de melktank komt, wat energie bespaart). Het vat vol lauw water zette wij naast onze platte kar en zo vulden wij, met de hele familie, bekertje na bekertje met het lauwe water. Toen er een paar duizend bekers gevuld waren, de kar en ons hele erf vol stonden met koffiebekertjes én onze handen bevroren waren gingen wij aan de warme koffie. De koning vorst deed die nacht zijn werk. De volgende ochtend heeft het vrouwelijke deel van de familie, bekertje voor bekertje, het papier van de ijsklonten afgehaald. De mannelijke Van de Kampen mochten met de kruiwagen rondrijden en zo elke nerts voorzien van een ‘ijsje’.

Zo ongeveer 5.000 koffiebekertjes later hebben we ook plan b toegepast. Met 3 man zijn we 2,5e dag met een gasbrander bezig geweest om de 1.600 meter aan waterleiding centimeter voor centimeter weer te ontdooien.

En dit jaar? Met het alarm op het rondpompsysteem is de nertsenstal weer helemaal klaar de winter. Maar weet je wat? Laat die -20°C maar zitten!

 

Sanne van Raalte- van de Kamp
januari 2015